Je hebt nodig:
Voor de gehaktballetjes:
500 gram (runder)gehakt
100 gram paneermeel
1 ei
3 eetlepel ketjap
1,5 eetlepel mosterd
3 lente uitjes, fijngesneden
1 tl zout
Voor de saus:
200 ml runderbouillon
1 tl paprikapoeder
1 tl zout
Beetje bloem
4 eetlepels mosterd
80 ml slagroom
2 eetlepel verse dille
2 eetlepels sojasaus
4 eetlepels honing
peper en zout naar smaak
Gehaktballetjes bereiden:
Doe het gehakt in een kom. Voeg het paneermeel, ei, ketjap, mosterd, lente uitjes en zout toe. Meng alles goed door elkaar met je handen of een vork.
Rol kleine gehaktballetjes (van ongeveer 30 gram) en leg ze op een bord.
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur met een flinke klont roomboter.
Bak de gehaktballetjes in de pan tot ze rondom bruin en gaar zijn, ongeveer 8-10 minuten. Haal de balletjes uit de pan en leg ze apart op een bord. Herhaal totdat je alle gehakt op hebt. Laat de bakresten in de pan zitten.
Saus maken:
Gebruik dezelfde pan waarin de gehaktballetjes zijn gebakken om de saus te maken. Voeg een extra klont boter toe en bak de paprikapoeder mee. Voeg vervolgens ongeveer 2 eetlepels bloem toe. Doe dit stap voor stap en op gevoel. Als je een dik deegachtig mengsel hebt is het goed.
Voeg beetje voor beetje de runderbouillon toe aan de pan en schraap met een houten lepel de bakresten los voor extra smaak. In het begin blijft de bal deeg vrij dik, naar mate je meer bouillon toevoegt wordt het een saus. Als je te weinig bouillon hebt, kun je ook iets water toevoegen.
Roer de zout, mosterd, sojasaus en honing door je dikke saus. Laat dit 2 minuten zachtjes koken.
Voeg de slagroom toe en roer goed door. Proef en breng op smaak met meer mosterd, zout, honing of sojasaus.
Roer de verse dille erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Leg de gehaktballetjes terug in de pan met de saus en laat ze 5 minuten zachtjes mee sudderen, zodat ze de smaken van de saus opnemen.
Je kunt de gehaktballetjes ook invriezen. Laat ze dan eerst afkoelen.
Comments